Seuraa Klarna

Black Friday hullaannutti suomalaiset miehet shoppailemaan verkkokaupoissa

Lehdistötiedote   •   Marras 24, 2016 11:55 EET

Perjantaina 25. marraskuuta vietetään Black Friday -päivää, jolloin verkkokaupat laskevat hintojaan päivän ajaksi. Maksupalveluyritys Klarnan tekemän selvityksen mukaan etenkin suomalaiset miehet tekivät viime vuonna verkkokauppaostoksia Black Fridayna. Alennusmyynneissä shoppaillaan yhä enemmän mobiililaitteilla, jonka osuus jopa yhdeksänkertaistui Black Fridayn aikana.

Maksupalveluyritys Klarna vertasi vuonna 2015 heidän kauttaan tehtyjä Black Friday -ostoksia edellisvuoteen.

Tutkimuksen mukaan etenkin suomalaiset miehet ovat ottaneet ”mustan perjantain” omakseen. Miesten osuus Black Fridayn nettiostoksista oli jopa 67 prosenttia. Miesten tekemien Black Friday -ostosten määrä kasvoi melkein 2,5-kertaiseksi vuodesta 2014. Samaan aikaan suomalaisten naisten Black Friday -shoppailu pysyi lähes samana edellisvuoteen verrattuna.

Mobiiliostaminen hurjassa kasvussa

Reilusti yli puolet (67,7 %) suomalaisista tekee Black Friday-nettiostokset edelleen tietokoneella. Ostaminen mobiililaitteella on kuitenkin hurjassa kasvussa ja se on jopa yhdeksänkertaistunut vuoden 2014 Black Fridaysta. Myös nettishoppailu tabletilla lähes kahdeksankertaistui Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2015.

Vanhemmat ikäluokat innostuivat alennusmyynneistä

Nuoremmat ikäluokat ostavat verkkokaupoista enemmän myös Black Fridayn aikaan. Viime vuonna oli kuitenkin nähtävissä selvää kasvua myös vanhemmissa ikäluokissa. Yli 76-vuotiaiden suomalaisten Black Friday -nettikauppaostot lähes 2,5-kertaistuivat edellisvuodesta. Yli 66-vuotiaiden ikäluokassa nettiostosten kasvu oli kaikkein suurinta.

Vapaa-ajan ja harrastustuotteiden myynnissä selvä piikki

Viime vuoden Black Friday kasvatti eniten suomalaisten vapaa-ajan ja harrastustuotteiden myyntiä, joka kasvoi päivän aikana yli viisinkertaiseksi edellisvuoteen nähden. Myös elektroniikan myynti kasvoi 2,5-kertaiseksi.

Kaikista vähiten kasvua nähtiin viihdetuotteiden, kuten CD- ja DVD-levyjen myynnissä. Näitä suomalaiset ostivat vain 5,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä Black Fridayna.

Suomalaiset eivät shoppaile ruokaa tai juomaa netistä. Vain 0,4 prosenttia suomalaisten Black Friday -nettiostoksista oli ruokaa ja juomaa. Ruotsalaiset sen sijaan ovat innostuneet tilamaan elintarvikkeita netistä. Länsinaapurit ostivat viime vuonna yli kolme kertaa enemmän ruokaa ja juomaa netistä verrattuna vuoden 2014 Black Fridayhin.

”Black Friday -innostus syttyi Suomessa monia muita länsimaita hitaammin, joten uskomme Black Friday -myynnin edelleen tänä vuonna kasvavan. Myynti heijastelee pitkälti päivään mukaan lähteneiden kauppojen tarjontaa, joten vapaa-ajan tuotteet ja kodinelektroniikka nousevat uskoaksemme tilastojen kärkeen myös tänä vuonna”, sanoo Marja Merentie, Klarnan Suomen kumppaniverkostosta vastaava johtaja.

Klarna julkaisee tietoja tämän vuoden Black Friday -myynnistä maanantaina 28.11.2016.

Lisätietoja:
Marja Merentie, Klarna, puh. 050 432 2132, marja.merentie@klarna.com

Klarna on Euroopan johtava maksuratkaisujen tarjoaja ja yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Klarnan palveluita käyttää yli 65 000 verkkokauppiasta ja sillä on 1400 työntekijää 18 maassa. www.klarna.fi