Seuraa Klarna

Verkkokauppa Suomessa 2014: Verkosta ostetaan vapaa-aikaa

Lehdistötiedote   •   Tammi 22, 2015 13:49 EET

Vuonna 2014 Suomessa verkko-ostaminen keskittyi pitkälti vapaa-aikaan. Klarnan verkkokauppatilastot viime vuodelta kertovat, että Suomen verkko-ostamisen kärkikategoriat viime vuonna olivat viihde, vaatteet ja kengät sekä urheilu ja ulkoilu. Vuonna 2014 ostettiin viihdettä kevättalvella ja joulun alla, vaatteita kesää kohti ja urheilua ja elektroniikkaa jouluksi. Myös vanhemmat ikäluokat ovat löytäneet verkko-ostamisen.

Suomalaisen vuoden 2014 verkko-ostosten huippukategoriat olivat:

  • Viihde (sis. mm. kirjat), 40 % huippukategorioiden ostoksista
  • Nuorisovaatteet ja -kengät, 21 %
  • Urheilu ja ulkoilu, 9 %
  • Vaatteet ja kengät, 8 %
  • Elektroniikka, 7 %
  • Erityiskaupat (sis. mm. tekstiilit, kodintuotteet, terveys- ja hoitotuotteet), 5 %
  • Painonhallintatuotteet, 4 %
  • Lastentuotteet (sis. mm. pelit ja lelut), 3 %
  • Lastenvaatteet ja -hoitotuotteet, 3 %.

Huippukategoriat kattoivat 76 % kaikista Klarnan kautta tehdyistä verkko-ostoksista Suomessa vuonna 2014.

”Verkko-ostaminen on vahvasti viihdepainotteista. Verkossa surffailun ohessa on helppo ostaa itselle jotain kivaa. Matkahuolto tutki jo vuosi sitten, että 28 prosenttia pitää verkkokaupan vahvuutena ostamisen helppoutta. Näyttäisi siltä, että helpot ja kivat ostokset tehdään verkossa ja pohtimista vaativat hankinnat kaupoissa. Verkkokaupan helppouden vetovoima on myös kauppiaiden syytä huomioida, on tärkeää olla monikanavainen”, Klarnan Suomen maajohtaja Casimir Ehrnrooth sanoo.

Kolme- ja neljäkymppiset dominoivat verkko-ostamista, vanhemmat ikäluokat tulossa mukaan

Vuonna 2014 verkkokaupan huippukategorioissa ostajat olivat hyvin pitkälti ikäryhmät 26–35 ja 36–45. Esimerkiksi viihteessä 26–45-vuotiaat tekivät 55 % ostoksista, urheilussa ja ulkoilussa 56 %. Ainoan poikkeuksen tekivät nuorisovaatteet, joiden ostajista 51 % oli alle 26-vuotiaita. Lasten tuotteita ostivat eniten 26–35-vuotiaat (53 %) samoin kuin lastenvaatteita ja -hoitotuotteita, joiden ostajista 56 % kuului ikähaarukkaan 26–35. Hieman yllättäen painonhallintatuotteissa suurin yksittäinen ostajien ikäryhmä (34 %) oli alle 26-vuotiaat.

Myös vanhemmat kuluttajat ovat löytäneet verkkokaupan. Vaikka ikäryhmän 66–75-vuotiaiden edustajia on huippukategorioissa vain vähän (keskimäärin 2 % ostoksista), ostavat he laajalti erilaisia tuotteita. Suurin kategoria tälle ikäryhmälle on erityiskaupat (7 % ostoksista). Myös elektroniikkaa ja viihdettä ostettiin verkosta (2 %). Kaikkiaan 66–75-vuotiaat ovat edustettuina ostajina 7:ssä huippukategorioista. 76-85-vuotiaat ostavat verkossa eniten kategoriassa erityiskaupat (3 %).

”Ikäryhmien data vahvistaa, että verkko-ostaminen on pitkälti diginatiivien ja työelämässä olevien käsissä. Tosin valveutuneet vanhemmat ihmiset hyödyntävät sitä myös. Tämä kertoo hyvää verkkopohjaisten palveluiden hyödyistä vanhemmalle väestölle”, Ehrnrooth jatkaa.

Miehet ostivat verkosta itselleen, naiset lapsilleen ja omaa ulkonäköään ajatellen

Vuoden 2014 elektroniikan ostoksista miehet tekivät 59 %. Viihdeostoksista miehet tekivät 47 %. Vaatteissa ja kengissä naiset dominoivat (82 % ostoksista), mutta hieman yllättäen painonhallintatuotteissa miesten osuus ostoksista oli 44 %.

Naisten osuus on ylivoimaisesti suurin lasten vaatteissa ja hoitotuotteissa (93 % kategorian ostoksista) ja lastentuotteissa (92 %). Naisten osuus on myös erittäin suuri nuorisovaatteissa ja -kengissä (83 %).

”Suomen verkkokaupan huippukategorioiden sukupuolijaon perusteella miehet ostavat verkosta pääosin itselleen viihdettä ja elektroniikkaa. Naiset puolestaan tekevät verkosta ensisijassa lasten hankinnat sekä omaan ulkonäköön liittyviä ostoja”, Ehrnrooth pohtii.

Kevät painonhallintaa, kesäksi vaatteita, viihdettä koko vuosi

Kuukausitasolla tarkasteltuna Suomen 2014 verkko-ostoksissa huippukategorioissa ostoksia tehtiin eniten marraskuussa (11 % huippukategorioiden vuoden ostoksista). Viihde oli ylivoimaisesti ostetuin kärkikategoria läpi koko vuoden (40 % kaikista huippukategorioista vuonna 2014).

Viihteen ostoissa oli piikki tammi- ja marraskuussa (46 % kyseisten kuukausien ostoksista, marraskuussa absoluuttisesti suurin kategoria) ja notkahdukset touko- ja joulukuussa (toukokuu 33 %, joulu 37 %). Toukokuussa kaikenikäiset panostavat pukeutumiseen. Nuorisovaatteet ja -kengät sekä vaatteet ja kengät ylittivät toukokuussa viihteen ostamisen absoluuttisesti ja olivat yhteensä kuukauden suurin kategoria (37 % kyseisen kuukauden ostoksista).

Kategorian urheilu ja ulkoilu ostot kasvoivat selvästi joulukuussa (12 % huippukategorioiden joulukuun ostoista), samoin elektroniikan (11 %). Painonhallintaan panostettiin alkuvuodesta ja alkusyksystä (tammi–huhtikuun huippukategorioiden ostojen keskiarvo-osuus 5 %, elo-marraskuussa 4 %), mutta niiden ostot, samoin kuin nuorisovaatteiden ja -kenkien ostot, romahtivat joulukuussa (painonhallinta vain 1 %, nuorisovaatteet ja -kengät 16 %).

”Verkko-ostaminen heijastaa samoja trendejä kuin vaikkapa kuntoilu. Uuden vuoden alussa aloitetaan uusi elämä, jotta päästään kesäksi kuntoon. Samanaikaisesti viihde laskee toukokuussa, mutta lähtee taas sitten nousuun. Laihduttaminen lakkaa jouluna”, Ehrnrooth toteaa.

Siivous ja opetus kiinnostivat vähiten

Suomalaisen vuoden 2014 verkko-ostosten vähiten ostetut kategoriat olivat siivous- ja puhdistustuotteet sekä opetusalan tuotteet. Ne kattoivat 0,01 % kaikista verkko-ostoksista Suomessa vuonna 2014. Yllättäen verkosta ostetuista siivous- ja puhdistustuotteista 75 % ostivat miehet.

Luvut ovat Klarnan tilastojen lukuja ajanjaksolta 1.1.–31.12.2014 Klarna-verkkokauppojen ostoksista Suomessa. Klarnalla on Euroopassa yli 35 miljoonaa kuluttaja-asiakasta, ja yli 50 000 eurooppalaista verkkokauppaa käyttää Klarnaa.

Lisätietoja:

Casimir Ehrnrooth
Suomen maajohtaja
Klarna Oy

casimir.ehrnrooth@klarna.com

+358 500 702 988

Klarna on perustettu Tukholmassa vuonna 2005 ideanaan yksinkertaistaa maksaminen. Avullamme kuluttaja saa ensin tuotteet ja maksaa ne vasta myöhemmin. Me myös kannamme kauppiaan puolesta luotto- ja petosriskit. Tänä päivänä Klarna on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä.

Vuonna 2014 yhdistimme voimamme SOFORTin kanssa. Yhdessä muodostamme Klarna Groupin, Euroopan johtavan itsenäisen maksuratkaisujen tarjoajan. Klarna Groupilla on yli 1 200 työntekijää, ja se toimii 18 markkinalla. Palvelemme 35 miljoonaa kuluttajaa ja 50 000 kauppiasta. Tavoitteemme on olla maailman suosituin maksutapa.